Ekologiczna zywnosc

Ekologiczna zywnosc

Ekologiczna zywnosc

Zacznijmy od samego pojęcia – czym jest w zasadzie żywność ekologiczna oraz na czym konkretnie się opiera jej zasadnicza różnica od zwykłej, przeciętnej żywności? W tym przypadku określenie ekologiczny wskazuje na fakt, iż dana grupa artykułów spożywczych jest naturalnego pochodzenia, stanowiąc efekt metody rolnictwa ekologicznego.

A zatem zostały te produkty pozyskane poprzez rolnictwo organiczne, czyli pozbawione współcześnie często dominujących, rozmaitego typu ulepszaczy takich jak powiedzmy pestycydy czy też nawozy sztuczne. Nie zapominajmy też o tym, żew żywności ekologicznej bardzo istotne są podstawowe metody produkcji oraz obróbki. Nie chodzi o to, żeby produkt miał napisane dla zmylenia często konsumenta „eco” czy „ekological”, bo i takie formy można spotkać na opakowaniach różnorodnych produktów spożywczych widniejących na sklepowych półkach. Dużo bardziej istotne jest to, aby zajrzeć na etykietę kupowanych artykułów a co za tym idzie sprawdzić ich skład. W zakresie metod ekologicznego wytwórstwa można mówić o zdrowiu społeczeństwa, a więc pozytywnych skutkach spożywania takiej eko żywności dla ludzi, ale też i środowiska naturalnego.

Jest to swego rodzaju symbioza, system zrównoważony. Owa równowaga dostrzegalna jest pod względem zarówno ekologicznym, jak i społecznym oraz ekonomicznym. W praktyce chodzi o to, że żywność naturalna, jako iż pozbawiona jest chemicznych dodatków i sztucznych substancji, po prostu nie obciąża naszego środowiska bardziej niż naturalne, standardowe ekosystemy. W ekonomicznym ujęciu, promowanie żywności ekologicznej daje sposobność rozwoju wsi i krzewienia rolnictwa. Warto wiedzieć, że jeżeli artykuł spożywczy rzeczywiście jest ekologiczny, to będzie on musiał być stosownie opatrzony oznaczeniem danego typu. I tak w symbolice chodzi o certyfikację. W naszym kraju pewne atesty i certyfikaty jakie dotyczą ekologicznej żywności obejmują jedenaście firm, z czego warte wyszczególnienia są PNG, PTRE, Agrobiotest, Biocert, Ekogwarancja, Bioekspert, Cobico.

Ekologiczna zywnosc

Wiele prawideł związanych z produkcją takiego jedzenia wynika z wymogów odgórnie narzucanych przez Unię Europejską. Sporo regulują także specjalnie w tym celu przygotowywane rozporządzenia a więc wysokiej rangi prawnej umowy unijne. Wraz z wstąpieniem Polski do wspólnoty unijnej, oczywiście i nasz kraj został zobligowany do ich przestrzegania. Żywność ekologiczna jest to inaczej zdrowa żywność – tak mówi się na nią potocznie i nie ma się co temu dziwić, bo faktycznie pozbawiona GMO żywność jest korzystnie wpływająca na nasze ciało, organizm, skórę. Systematyczne jej spożywanie jest jednoznaczne z tym, że faktycznie dostrzegamy zasadnicze różnice w wyglądzie swojej postury czy samopoczuciu oraz ogólnej kondycji zdrowotnej.

Niemniej jednak wielokrotnie zdrowa żywność i wszelkie synonimy związane z pojęciem ekologiczny po prostu stanowią chwyty marketingowe i wykorzystywane są do celów czysto promocyjnych. Z tego względu tak bardzo istotne okazuje się sprawdzanie czy to co nabywamy naprawdę jest certyfikowane, czyli spełnia określone standardy. W zakresie rozwoju polskiego rynku żywności ekologicznej, należy stwierdzić, że jego wartość przekracza jakieś sto milionów euro.

Z badań wynika, że sukcesywnie rośnie liczba polskich konsumentów, którzy na stałe przerzucili się na kupowanie produktów ekologicznych. Wiele polskich marek z certyfikatami eko prowadzi także dynamiczną działalność poza krajem. Istnieje także na terenie Polski sporo gospodarstw ekologicznych, zgodnie z niedawno podawanymi szacunkami jest ich ponad 314 tysięcy hektarów. Warto wiedzieć, że trzy lata temu na postawie kontroli zrealizowanej przez UOKiK, odrzucono ponad 20 procent produktów żywnościowych, które określane miały być jako żywność ekologiczność.

W ponad pięćdziesięciu placówkach jakie poddane zostały wówczas kontroli stwierdzono znaczące zastrzeżenia oraz nieprawidłowości.

Artykuł dzięki: